Groene plekjes zijn essentieel voor het welzijn en de gezondheid van iedereen. Met het PDPO-project ‘Buiten-gewone plekjes’ gingen de Antwerpse regionale landschappen Rivierenland, de Voorkempen, Kleine en Grote Nete, Schelde-Durme  en het Landschapspark Zuidrand samen met de betrokken gemeenten en hun inwoners op zoek naar plekjes die een groene opknapbeurt konden gebruiken. Er werden meer dan 300 plekjes aangemeld waarvan er, na een publieke stemwedstrijd waarbij meer dan 7000 mensen hun stem uitbrachten, 50 daadwerkelijk zullen worden gerealiseerd.

“De regionale landschappen spelen een belangrijke rol in het landschapsbeleid van de provincie. Zij bouwen bruggen tussen alle betrokkenen in het landschap. Samen met hen tracht de provincie lokale besturen, inwoners, betrokkenen en gebruikers met elkaar te verzoenen rond een gedragen landschappelijke visie en te overtuigen om mee te werken aan dat landschap zoals bij het project van de ‘Buiten-gewone plekjes’,” aldus gedeputeerde Rik Röttger bevoegd voor Leefmilieu en voorzitter van de Regionaal Landschap Rivierenland.

Actieplan

De regionale landschappen stellen samen met de betrokken gemeenten een actieplan op waarin ook omwonenden en gebruikers van het plekje de kans krijgen om input te geven. Per plekje wordt er een budget van 2000 euro ter beschikking gesteld, waarvan 1300 euro projectfinanciering door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en 700 euro cofinanciering door de eigenaar van het plekje wat in de meeste gevallen de gemeente is. Tegen mei 2014 zouden de buiten-gewone plekjes klaar moeten zijn. Hieronder de lijst van de winnende plekjes in Rivierenland.

Winnaars in Rivierenland

Gemeente

Titel plekje

Duffel

Speeltuin Mijlstraat

Niel

Steenbakkerijen

Bonheiden

Pikhaken Dreef

Mechelen

Grasplein Oud Gemeentehuis

Nijlen

Wijkparkje Kessel

Berlaar

Compostpark Valkenhof

Heist-op-den-Berg

Groene Driehoek Peremansheidestraat

Rumst

Grasveldje Kappellenlei Oude Netearm

Sint-Katelijne-Waver

Voormalige atletiekpiste Valkstraat

 

Publiekswedstrijd

Als feestelijke afsluiter van dit ‘buitengewone project’ krijgen de drie mooiste ‘buiten-gewone plekjes’ in de provincie Antwerpen, die verkozen zullen worden via een grote publiekswedstrijd, een heus publieksevenement cadeau.